Warning: mysql_query() expects parameter 2 to be resource, string given in /home/ahogyerz/public_html/admin/function.php on line 65
Gabriel Garcia Marquez: Búcsúlevél

Gabriel Garcia Marquez: Búcsúlevél


KATEGRIA: Idézetek
URL: http://www.ahogyerzed.hu/?article=219
DTUM: 2005. szeptember 8. csütörtök
R: tpeter

"Ha Isten egy pillanatra elfelejtené, hogy én csak egy rongylábú vagyok, és még egy kis élettel ajándékozna meg, azt maximálisan kihasználnám. Talán nem mondanék ki mindent, amit gondolok, de meggondolnám azt, amit kimondok. Értékeket tulajdonítanék a dolgoknak, de nem azért, amit érnek, hanem azért, amit jelentenek...

Keveset aludnék, többet álmodnék, hiszen minden becsukott szemmel töltött perccel hatvan másodperc fényt veszítünk. Akkor járnék, amikor mások megállnak. És akkor ébrednék, amikor mások mások alszanak.

Ha Isten megajándékozna még egy darab élettel, egyszerű ruhába öltöznék. Hanyatt feküdnék a napon, fedetlenül hagyva nemcsak a testemet, hanem a lelkemet is. A férfiaknak bebizonyítanám mennyire tévednek, amikor azt hiszik, az öregedés okozza a szerelem hiányát, pedig valójában a szerelem hiánya okozza az öregedést! Szárnyakat adnék egy kisgyereknek, de hagynám, hogy magától tanuljon meg repülni. Az öregeknek megtanítanám, hogy a halál nem az öregséggel, hanem a feledéssel jön.

Annyi mindent tanultam tőletek, emberek.... Megtanultam, hogy mindenki a hegytetőn akar élni, anélkül hogy tudná, hogy a boldogság a meredély megmászásában rejlik. Megtanultam, hogy mikor egy újszülött először szorítja meg parányi öklével az apja ujját, örökre megragadja azt. Megtanultam, hogy egy embernek csak akkor van joga lenézni egy másikra, amikor segítenie kell neki felállni.

Annyi mindent tanultam tőletek, de valójában már nem megyek vele sokra, hiszen amikor betesznek abba a ládába, már halott leszek. Mindig mondd azt, amit érzel és tedd azt, amit gondolsz. Ha tudnám, hogy ma látlak utoljára aludni, erősen átölelnélek, és imádkoznék az Úrhoz, hogy a lelked őre lehessek. Ha tudnám, hogy ezek az utolsó percek, hogy láthatlak, azt mondanám Neked, "szeretlek", és nem tenném hozzá ostobán, hogy "hiszen tudod".

Mindig ma van másnap, és az élet lehetőséget ad nekünk arra, hogy jóvá tegyük a dolgokat, de ha tévedek, és csak a mai nap van nelünk, szeretném neked elmondani neked, hogy mennyire szeretlek, és hogy sosem felejtelek el. Senkinek sem biztos a holnapja, sem öregnek, sem fiatalnak. Lehet, hogy ma látod utoljára azokat, akiket szeretsz. Ezért ne várj tovább, tedd meg ma, mert ha sosem jön el a holnap, sajnálni fogod azt a napot, amikor nem jutott időd egy mosolyra, egy ölelésre, egy csókra, és amikor túlságosan elfogalt voltál ahhoz, hogy teljesíts egy utolsó kérést.

Tartsd magad közelében azokat, akiket szeretsz, mondd a fülükbe, mennyire szükséged van rájuk, szeresd őket és bánj velük jól, jusson időd arra, hogy azt mondd nekik, "sajnálom", "bocsáss meg", "kérlek", "köszönöm", és mindazokat a szerelmes szavakat, amelyeket ismersz. SENKI NEM FOG EMLÉKEZNI RÁD A TITKOS GONDOLATAIDÉRT. Kérj az Úrtól erőt és bölcsességet, hogy kifejezhesd őket. Mutasd ki barátaidnak és szeretteidnek, mennyire fontosak neked."

Megjegyzés az ahogyerzed.hu szerkesztőitől: A cikk megjelenése után az egyik lelkes olvasónktól kaptunk egy emailt, hogy az index.hu 2005. május 2-án megjelent cikke szerint z fenti sorok nem Marquez nevéhez kötődnek, hanem egy Johnny Welch nevű mexikói hasbeszélőhöz, aki azért Marquez nevén tette közzé az írást, hogy jobban odafigyeljenek rá. A leírtak mindazonáltal bölcs gondolatok és a weboldal profiljába tökéletesen illenek, ezért határoztunk el, hogy beküldött formájában, Marquez-nek tulajdonítva fent hagyjuk az idézeteket. Reméljük nem okozunk csalódást senkinek és Gabriel sem haragszik meg ránk! :)